Drukas resursa adrese: http://koknese.lv/aktualitates1/kokneses_novada_jauniesi_erasmus_apmainas_brauciena_italija
Drukas datums: 07:50:58 22.05.2019

Kokneses novada jaunieši “Erasmus+” apmaiņas braucienā Itālijā13.05.2019

Aprīļa sākumā, maza Montones pašvaldība Itālijā, bija vieta, kur satikās mazas grupiņas, piecu cilvēku sastāvā, no Itālijas, Turcijas, Latvijas un Kipras, lai būtu kāda internacionāla notikuma galvenie dalībnieki.

Starpkultūru apmaiņas programma bija iespējama un tika finansēta Eiropas mobilitātes programmas "Erasmus +" ietvaros, kas kopš 2014.gada ļauj Eiropas un citu valstu jauniešiem, līdz 30 gadu vecumam, smelties pieredzi ārvalstīs, izmantojot neformālās izglītības metodes.

Projekta "Kultūra iet caur vēderu" ("Culture goes through stomach"), kurš norisinājās no 3. – 10.aprīlim Montones ciematā, tēma bija ēdiens kā efektīvs līdzeklis dažādu valstu kultūru savstarpējai integrācijai un tai pat laikā, tas ir ļoti iedarbīgs veids kā apzināties savu vēsturisko, nacionālo un kultūras identitāti.

Ēdiens atspoguļo ne tikai tā pagatavošanas veidus un izmantotos produktus, atkarībā no tautas ģeogrāfiskā novietojuma vai vēsturiskajiem notikumiem, bet arī ēšanas kultūru, paražas, nerakstītos noteikumus. Ar ēdiena palīdzību var ciemiņam likt justies gaidītam, uzsākt kopīgas sarunas, vieglāk iegūt draugus. Šobrīd tā ir ļoti aktuāla tēma, sevišķi ņemot vērā pasaulē esošo  politiskās un vēsturiskās situācijas kontekstu, kad tautu un atsevišķu nāciju integrācija un līdzās pastāvēšana kļūst arvien sarežģītāka. Tostarp arī šajā projektā tikās divu valstu pārstāvji, Turcija un Kipra, starp kurām vēsturiski ir gadiem ilgs ģeopolitisks konflikts, tomēr dalībnieki savā starpā ļoti labi sapratās, izveidojās draudzīga savstarpēja komunikācija.

Projekts saveda kopā 20 jauniešus, vecumā no 20 – 26 gadiem, kas ir uzauguši atšķirīgās kultūrās un sociālajās paražās, un iepazīstināja ar citu valstu tradīcijām. Neskatoties uz to, ka Itāliju, Kipru un Turciju vieno kopīga Vidusjūras diēta, tiek lietoti diezgan līdzīgi produkti, kā piemēram, olīveļļa, olīves, jūras produkti un citi, tomēr ir vērā ņemamas atšķirības kā ēdiens tiek uztverts, pasniegts un ar to saistītās tradīcijas. Sevišķi atšķirīgas tradīcijas un ēdiena pagatavošanas veidi šīm valstīm bija ar Latviju.

Tradīcijas un atšķirīgā ēdiena pasniegšana bija labi pamanāma, par cik katru vakaru kāda no dalības valstīm savus nacionālos ēdienus gatavoja un pasniedza pati, stāstīja par pagatavošanas veidu un sastāvdaļām, ar ko šis ēdiens katrai valstij ir nozīmīgs. Šajos nacionālajos vakaros tika likta attiecīgās valsts mūzika, dejotas dejas, stāstīts par tradīcijām, paražām. Tā, piemēram, mūsu jaunieši stāstīja par Dziesmu un deju svētkiem, puiši dejoja deju “Es izjāju prūšu zemi”, citiem mācījām dejot deju “Cūka pupās”, paši prezentējām savus tautas tērpus. Stāstījām arī par pasniegtajiem ēdieniem, jo bija gan zirņi ar speķi, kas ir tradicionāls Ziemassvētku ēdiens, paskaidrojām ticējumus, kas saistīti ar šo ēdienu. Tāpat mums līdzi bija trīs veidu sieri – mājās gatavots jāņu siers, veikalā nopirktais ķimeņu siers un mūsu novadā gatavotais Ievas siers. Protams, ka Latvija nav iedomājama bez rupjās rudzu maizes, Laimas saldumiem un šokolādes.

Lai vairāk apzinātos savas kultūras identitāti, viens no uzdevumiem katrai grupai bija izveidot vizuālu prezentāciju par saviem ēdieniem, kas būtu obligāti jānobauda ārzemniekiem, ierodoties attiecīgajā valstī. Šīs prezentācijas laikā uzzinājām, cik ļoti atšķiras mūsu ēšanas paradumi no Itālijas, jo tur pat kafijas veidiem ir savi nerakstīti dzeršanas laiki, jo pēc pulksten 11 viņi dzer tikai ekspreso.

Lai tuvāk iepazītu Montones ciematiņu, viena no aktivitātēm bija, sadaloties internacionālās grupās, komunicējot ar vietējiem iedzīvotājiem, atbildēt uz 50 jautājumiem, kas visām grupām tika izdalīti vienādi. Jauniešiem vajadzēja pielietot radošu domāšanu, netipiskās situācijās, pārvarēt kautrīgumu, uzrunājot svešiniekus, pielietot svešvalodas zināšanas, būt asprātīgiem un atjautīgiem, jo tādi bija arī spēles jautājumi. Rezultātā cīņa par punktiem bija liela, jo neviena no komandām negribēja padoties. Bet galvenais ieguvums bija jaunās zināšanas par tās vietas vēsturi, arhitektūru,

Viena diena tika pavadīta Perugia, kas ir tā reģiona, kurā bijām atmetušies, lielākā pilsēta. Tur jauniešiem bija dots  brīvais laiks, lai baudītu arhitektūru, atpūstos, runātu ar vietējiem iedzīvotājiem, uzlabotu savas angļu valodas zināšanas, iemācītos kādus jaunus vārdus citu dalībnieku valodās.

Apmēram nedēļas garumā, jaunieši apmainījās idejām, dalījās ar saviem uzskatiem, piedalījās praktiskās aktivitātēs, diskutēja par ēdienu, paši to gatavoja un devās vizītēs pie vietējiem pārtikas audzētājiem un ražotājiem, lauksaimniekiem. Viņiem bija iespēja iepazīt jaunas vietas, vietējās tradīcijas, valodu un vēsturi tiekoties ar vietējiem iedzīvotājiem. To skaitā bija arī Montones mērs Mirco Rindaldi, kas vienmēr ir atvēlējis laiku un bijis viesmīlīgs uzņemot jaunos cilvēkus savā pašvaldībā, diskutējot un pārrunājot šī projekta aktuālo tēmu – ēdienu. Mums bija tā izdevība, vizītē pie mēra, satikt arī ēdiena ekspertu, vēsturnieku un pētnieku Adriano Bottaccioli kungu.

Projekta organizatori un uzņēmēji ir Itāļu nevalstiskā organizācija biedrība “The Gentle Giant Cultural Association”, sadarbībā ar Kokneses novada domi, jauniešu biedrību no Kipras “Matrioska.cy” un Turcijas biedrību “Uluslararasi Defne Genclik Egitim Derneg”.

Mūsu novada jaunieši Sigita, Kristina, Raitis un Reinis saka lielu paldies mūsu pašvaldībai par atbalstu!

 Ieva Ūtēna,

grupas līdere – Jaunatnes lietu speciāliste